maanantai 18. lokakuuta 2010

The Fantom of the Opera

Syyslomalta  palattaessa 17-10-2010

Kävin Lontoossa syyslomalla. Käytin aikani  monipuolisesti hyväkseni, ostokset ja teatteria kahtena iltana.
Erityisesti minua "kolautti" Oopperan kummitus, The Phantom of the Opera. Esitys oli ulkoisesti upea lavasteineen, katosta putoavine kristallikruunuineen, pukuineen, valoineen ja  teatterin erikoistehosteineen. Vanhahtavasta ympäristöstään huolimatta (kirjoitettu 1911) se on tänäänkin  puhutteleva.

Kun mietin , mistä  nuo "kummituksen" pahat teot lähtivät, en päässyt ajatuksesta, että katkeruudesta ja hyväksymisen kaipuusta. Katkeruuden  aiheutti  ajan ihmisten brutaali suhtautuminen erilaiseen, "kummitustahan"  oli pidetty esillä häkissä ruumiinvammansa vuoksi. Sirkusnähtävyytenä, jota ihmiset tulivat katsomaan. Näyttelyesine  pakeni ja tappoi vartijansa, paha josta seurasi uutta pahaa.

Sama erilaisuuden pelko suorastaan hyppää esiin  nykypäivän  suomalaisessa yhteiskunnassa.  Suvaitsemattomat  ovat valmiita osoittamaan (heille) sopivia syrjittäviä, aina oman etunsa mukaan.
Tässä näkyy, että aika ei syö mestariteosta, vaan sen henki ja puhutteluvuus säilyvät ajankohtaisina, vaikka aikakaudet muuttuvat, kenties ikuisesti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti