sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Tää voiko olla totta?


Sanotaan Suomen lainanneen oikeata rahaa Kreikalle noin 700 milj. €. Se on lainaa, Kreikka maksaa rahan korkoineen takaisin. Entäpä jos maa ei pystykään maksamaan? Tuolloin  Suomen valtio menettää  tuon 700 miljoonaa, joka on yhtä paljon kuin  jos valtiovalta korottaisi Suomessa liikevaihtoveroa yhdellä prosentilla!

Entä sitten muut EU maat? On sanottu Portugalin valtion tarvitsevan noin 80 miljardia € EU-mailta. Summa on melkein puolet  ( noin 42 % ) niistä kustannuksista, jotka Japanin historian suurimman  maanjäristyksen tuhojen korjaamiseen on arvioitu kuluvan. ( Arvioiden mukaan tuhojen korjaamiseen kuluisi 190 miljardia € )

Kuka sitten sitten kulut  täällä Suomessa maksaisi? Valtaa pitävät katsovat valtion (vero)tulojen kasvavan parhaiten liikevaihtoveroa korottamalla. Tuloverotuksen progressioon ei haluta puuttua. Liikevaihtovero on tasavero. Maitolitrasta maksaa työtön yhtä paljon liikevaihtoveroa kuin  huippujohtajakin.

Eri asia on, että maitolitran hinta nakertaa pienituloisen  reilun tuhannen  euron palkasta suhteellisesti suuremman osuuden kuin kymmenen tuhatta euroa  ansaitsevalta. Tasan ei käy nämä taloustalkoot, jos valtion tulojen lisäys  syntyy  liikevaihto- ja energiaveroja korottamalla.

Jos velka jää maksamatta, lainanantaja saa kärsiä sen nahoissaan. Kun EU-valtiolta loppuvat rahat ja laina jää maksamatta, ei  luotottajia, siis pankkeja voi asettaa maksumiehiksi. Sanotaan vaarana olevan, että EU- valtioilta katkeavat lainarahavirrat.

Holposti  laskeskelee --- kannattaa lainata EU-valtioille rahaa --- ei ole väliä, vaikka vakuuksia ei olisikaan, rahoittajat saavat rahansa, maksavathan EU-maat lainat yhdessä pois!
Mitä tästä pitäisi ajatella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti